[text]
Täna on

e4345f86692e3bcb40eaa5bded783df1_w320.jpgAjakirja Loodusesõber mahlakuu-lehekuu väljaanne tutvustab pyhapaiku, mis jäävad roheliste rattaretke “Kuidas elad Haanjamaa?” teele.

Enamik eestlasi on käinud Haanjas Suurel Munamäel ning imetlenud kaunist vaadet. Suunates vaatetorni tipus pilgu põhja poole, kõrgub paari kilomeetri kaugusel yle maastiku tumedam metsane seljandik – Vällamägi.

Kohalikelt elanikelt võib praegugi kuulda, et Vällamäe mets on pyha ja seal raiuda yritanud meestel on läinud ajast aega haprasti. Värskemad nimelised hoiatuslood pärinevad lausa paarikymne aasta tagant. Mäge hoidvat metsaesä (metsaisa) ja metsavaimud. Vällamägi on looduslik pyhapaik, ehk põlisrahva kaitseala, kuid Lõuna-Eestile omaselt ei ole seda hiieks nimetatud.

Rattaretk põikab ka Põhja-Lätisse, kus on võrokeste vanad kylad ja vallad. Korneti maalinna hoovis on olnud pyha läte ning pyha paik on kõrvalasuvas järves. Läheduses asub Kuremägi, mille otsas asuvaid pyhi kive austatakse siiani.

Haanjamaa loodusest, keelest ja meelest, aga ka paljust must huvitavast saab lugeda Loodusesõbrast. http://www.loodusajakiri.ee/tutvustused/Loodusesober02-2015.pdf