[text]
Täna on


Põhjatu allikas. Janno Loide. Kuvavõistluse 10227. (2014) a võidutöö
Põhjatu allikas. Janno Loide. Kuvavõistluse 10227. (2014) a võidutöö
Algas kuvavõistlus Maavalla hiied 10228, kuhu oodatakse ylesvõtteid hiitest ja teistest looduslikest pyhapaikadest nii Maavallast kui ka piiri tagant. Võistluse eesmärk on väärtustada ja tutvustada ajalooliste looduslike pyhapaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende hetkeseisund ning suunata inimesi pyhapaikasid kylastama ja hoidma.

Võistlusel antakse välja peaauhind ning kuni 16-aastaste peaauhind. Lisaks jagatakse välja hulk eriauhindu järgmistes ryhmades: pyha puu, kivi, veekogu, annid, hiie valu, pärimus, Vana-Võromaa, Virumaa, saared, looduskaitse, muinsuskaitse ning maailma pyhapaigad.

Tänavu kaheksandat korda toimuvale võistlusele on taas oodatud ka mujal maailmas tehtud ylesvõtted. Looduslikke (mitte ehitatud-rajatud) pyhapaiku leidub paljudel põlistel rahvastel ning need kuuluvad inimkonna yhispärandisse. Võistlusele on eriti oodatud hõimurahvaste pyhapaikades tehtud ylesvõtted.

Osalejatel on võimalus määrata oma võistlustöö soovi korral Creative Commons rahvusvahelise vabakasutuse litsentsi alla. Seeläbi saab aidata kaasa pyhapaikade ja oma loomingu tutvustamisele mitteärilistes väljaannetes.

Võistlus kestab kuni 31.10.10228 (2015). Võitjaid autasustatakse 28.11. Tartus toimuval Hiie väe tunnustamise syndmusel.

Võistlustöid saab yles laadida kuni 31.10.2015 aadressil: http://www.maavald.ee/kuvavoistlused/10228

Hiite kuvavõistluse korraldavad Maavalla koda, Hiite Maja SA ja Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pyhapaigad inimkonna ning ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat pyha kivi, puud ja allikat ning sadu ristipuid. Pyhapaikasid leidub kõikides maakondades ja kihelkondades ning paljudes kylades. Enamik meie pyhapaikadest on ohustatud ja kadumas unustamise tõttu.