[text]
Täna on


b6b6bc37bedc8809db7cbc9b9be1518f_w320.jpgLaupäeval, 23.05. kl 19.30 näitab ETV Rein marani uusimat filmi "Suvisted Tammealusel" (Eesti 2015). Film toob vaatajani suvistepyhadega seotud kogukondlikud hiietavad ning mõtestab nende tähendust.

Mälestused kannavad meieni teadmise suvistepyhadest kui maarahva jaoks olulistest ja rõõmsatest kevadpyhadest, mida on Eestimaal läbi aegade tähistatud, et tervitada saabuvat suve. Suvistepyhade ehk suvistete juurde kuulub mitmeid ettevalmistusi – kodu ja selle ymbruse korrastamine, kaskedega kaunistamine, saunas käimine jm.


Suvistepyhal on kogunetud kyla, või ka kihelkonna peokohta, kus on kiik ja lõkkease ning mis vahel asub hiies.  Siia tuldi kogu perega - lauldi, tantsiti, kiiguti, mängiti, söödi ja viidi läbi mitmesuguseid kombetalitusi. Noored kogunesid lõbutsema, vanemad inimesed seda vaatama, juttu puhuma ning laste hullamist ja mänge imetlema.


Midagi sellest on jõudnud ka tänapäeva. Igal aastal koguneb kohalik rahvas koos kylalistega Virumaale Samma kyla Tammealuse hiide suve algust tähistama. Toome osakese sellest vaatajateni.

Filmi valmistas Rein Marana eestvedamisel Gaviafilm OÜ. Saateks kanneldab Tuule Kann. Selgitusi jagab Mana Kaasik.

http://etv.err.ee/v/dokumentaalfilmid/saated/53c18f5a-00a6-4ba6-8be9-51e4aae4bd61