[text]
Täna on


Jan Uuspõllu puuendel
Jan Uuspõllu puuendel
Kodanikualgatus Hiiepaik kutsub end jäädvustama koos puuga pildile ning osalema suures puuendlite albumis.

Puuendel koosneb sõnadest puu ja endel ning tähendab pilti koos (lemmik)puuga. Puuendel on elustunud, et äratada metsarahvas ja meenutada meile kui loomulik ja nauditav on side loodusega.

“Puud on elusolendid, kellega eestlane tunneb kokkukuuluvust. Mida paremini seda teadvustame, mida tugevam on see side, seda tervem on eestlane, eesti rahvas ja Eesti,” leiab Puuendli kampaania ellu kutsunud vabatahtlike koostööringi Hiiepaik esindaja Ingrid Peek.

“Puud on inimese vennad! Võin omast kogemusest kinnitada, et puukallistamine on väga tervistav ja väestav,” tõdeb Puuendli kampaanias kaasa lööv Mees Metsast (tuntud ka kui Mart Müürisepp). Oma esimesed Puuendlid on juba saatnud ka Jan Uuspõld, Tanel Padar, Teele Viira, Contra, Mari-Liis Lill, Kristiina Ehin, Jaak Juske, Krister Kivi, Toomas Trapido, Juku-Kalle Raid ja paljud teised.

Terve suve kestvas Puuendli ettevõtmises osalemine on lihtne: selleks tuleb teha puuendel ehk kallistada oma lemmikpuud, teha sellest pilt ning saata Hiiepaiga  lehele aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Kõik pildid lähevad yles hiidgaleriisse Hiiepaiga lehel hiiepaik.ee ja facebook.com/hiiepaik. Puuendleid näeb ka instagram.com/hiiepaik (lisa alati #puuendel) nutirakenduses ning sygisesel näitusel Viru keskuses.

Valiku, kellega pildil kallistada, teeb igayks ise: see võib olla nime-, õue-, värava, hiie- või lihtsalt yks armas puu, millel pilk puhkab.

Puuendli tegemisks võib ka lihtsalt oma puu all seisatada, teda teretada, talle toetuda, teda puudutada jne.

Rahvapärimus kõneleb, et hiiepuudelt on käidud nõu kysimas. Sageli kõnelevad vanemad inimesed puudega praegugi. Käsitsi metsatöö tegijad mäletavad, et puult tuleb raiumiseks luba kysida. Ka on paljude eestlaste perekonnanimeks Tamm, Mänd, Kask, Kuusk, Tammik, Kuusik.

Puuendli kampaania on sissejuhatuseks looduslike pyhapaikade õhinapõhisele kaardistamisele. Eakaid sugulasi ja tuttavaid kysitledes on võimalik kõigil anda oma panus hävimisohus pyhapaikade päästmisse. Kaardistamist ootab ligikaudu 5000 iidset hiit, pyha kivi, allikat, puud jm looduslikku pyhapaika.

Puudendli leht: http://hiiepaik.ee/puuendel

Vaata ka: www.hiiepaik.ee, www.facebook.com/hiiepaik, https://instagram.com/puuendel