[text]
Täna on

f050daeacb41ff594e5d9868e77a2621_w320.jpgHantide pyha järv Imlor on Vene naftapuurijate tõttu sattunud hävimisohtu. Võimud ähvardavad järve kaitsvat hanti vanglakaristusega.

Surguti rajoonis on kohtu alla antud handist põliselanik Sergei Ketšimov, keda syydistatakse tapmisähvarduses ja naftapuurijatelt raha välja pressimises; teda ähvardab vanglakaristus.

Šamaanide järeltulija Ketšimov on võtnud endale ylesandeks pyha Imlori järve kaitsmise. Praeguseks on järve ymbrus juba täis Surgutneftegazi torusid ja puurauke.

Pärimuse kohaselt oli järve keskel asuval saarel toimunud võitlus kohaliku jumala ja taevase jumala saadiku kivikaru vahel, milles viimane sai surmavalt haavata. Läinud sajandi algul kirjutas soome-ugri keelte uurija Kustaa Fredrik Karjalainen, et kui Imlori järve kaitsevaim kaob, kaob ka handi rahvas.

Ketšimov ajab järve äärest ära venelastest röövpyydjaid ja kutsub korrale järve rahu rikkujaid. Ta on pyydnud ära ajada ka naftamehi, kelle koerad puresid surnuks yhe Ketšimovi põhjapõdra ja tulid ka temale endale kallale, mille peale mees võttis relva ja lasi yhe koera maha.

Paari päeva pärast saabus politsei, kes nõudis allkirja paberile, kus oli kirjas, et ta oli relvaga ähvardanud ja naftameestelt raha välja pressinud. Selle eest ähvardab teda nyyd kolme aasta pikkune vanglakaristus.

Surgutneftegazil on järvega suured plaanid – selle all peaks olema peidus kuni miljon tonni naftat. Kohalikud elanikud on taotlenud järve kuulutamist kaitsealaks, kuid naftakompanii juht käis isegi kuberneri juures oma õigust nõudmas.

Naftafirma on pakkunud, et põliselanikele eraldatakse mõned järveäärsed krundid, kus nad saaksid oma riitusi läbi viia, mujal aga käiks massiline naftapuurimine.

Allikas: Fenno-Ugria