[text]
Täna on

46de10d7e9e6538b8c2ce2a42a282478_w320.jpgEsmaspäeval, 12.10. kell 18 avatakse Tartu loodusmajas Hõimupäevade raames kuvanäitus "Uurali rahvaste looduslikud pyhapaigad". Näituse avamisel saab vaadata Rein Marana värskeimat filmi "Suvisted Tammealusel" (Gaviafilm 2015, 30 minutit), mis avab Eesti looduslike pyhapaikade vaimset pärandit. Näitusest ja hõimurahvaste pyhapaikadest kõnelevad hõimurahvaste uurija Madis Arukask ning Ahto Kaasik Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskusest.

Välja on pandud ylesvõtted soomlaste, saamide, vepslaste, karjalaste, isurite, liivlaste, komide, udmurtide, maride, ersade, merjalaste, hantide, metsaneenetsite, setode ja eestlaste pyhapaikadest.

Eestlased ja meie lähemad ning kaugemad hõimlased näevad looduses liitlast. Oleme pyhapaikades kaitsnud loodust mäletamata aegadest peale. Pyhad paigad omakorda on aidanud edasi kesta meie keelel, elmal ja inimestel.

Uurali rahvaste loonamaastikud ulatuvad Saamimaa tundratest Ungari pustadeni ning Siberi põlistaigast Läänemere noorte laidudeni. Samavõrra mitmekesine on meie pyhapaikade asukoht ja vorm. Pyhad ja puutumatud järved, jõed, lätted, mäed, puud, koopad ja kivid on omased meile kõigile. Sarnased on ka siin järgitavad tavad, kombetalitused ja kohati isegi palved ja loitsud. Uurali rahvad on hõimlased keele poolest, kuid samavõrra yhendavad meid loodususund ja pyhapaigad.

Näituse panid kokku Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus ning Hiite Maja SA, tekstid koostas Ahto Kaasik. Teostas MTÜ Fenno-Ugria Asutus. Näitusel välja pandud ylesvõtted on valitud Maavalla hiite kuvavõistlusele saadetud tööde hulgast. Hiite kuvavõistlus toimub ka tänavu. Võistlusele saadetud töödega saab tutvuda ja võistlusel osaleda aadressil www.maavald.ee/kuvavoistlused.

Näitus on avatud 12.-30.10 E-R kl 9-18 Tartu loodusmajas Lille 10.

Vaata Hõimupäevade teisi syndmusi.

Ylesvõte: Palivere hiiekynnapuu. Merilin Kaustel-Lehemets