[text]
Täna on

Saula Siniallikas. Kuva: Asse Sauga
Saula Siniallikas. Kuva: Asse Sauga
Lõpusirgel on kuvavõistlus Maavalla hiied, kuhu oodatakse ylesvõtteid hiitest, pyhadest kividest, allikatest, puudest jt looduslikest pyhapaikadest. Võistlus lõpeb 31.10.

Võistluse yldarvestuse peaauhind on 1000 eurot. Hõimu- ehk uurali rahvaste pyhapaiga eriauhinnaks on 300 eurot ja kuni 16aastastel noortel 200 eurot. Lisaks on eriauhindadena välja pandud ajakirjandusväljaannete tellimusi, raamatuid, filmi- ja heliplaate, kursuseid, kogemusmatku jpm.

Tänavu kaheksandat korda toimuvale võistlusele on oodatud Eestis ja mujal maailmas tehtud ylesvõtted. Looduslikke (mitte ehitatud-rajatud) pyhapaiku leidub paljudel põlistel rahvastel ning need kuuluvad inimkonna yhispärandisse. Võistluse eesmärk on jäädvustada, tutvustada ja väärtustada looduslike pyhapaikade elma- ja loonapärandit ning suunata inimesi pyhapaikasid kylastama ja hoidma. Võistluse teemaks on ajaloolised (mitte tänapäeval kasutusele võetud) looduslikud pyhapaigad. Uuematest pyhapaikadest on erandina võistluse teemaks matusetavadega seotud ristipuud.

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pyhapaigad inimkonna ja samuti Eesti vanimad kaitsealad. Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat pyha kivi, puud ja allikat ning sadu ristipuid. Pyhapaikasid leidub kõikides maakondades ja kihelkondades ning paljud neist on elavas kasutuses. Enamik pyhapaikadest on ohustatud ja unustamise tõttu kadumas.

Eesti tuntumad looduslikud pyhapaigad on Suur ja Väike Taevaskoda, Otepää Pyhajärv, Tammelauri tamm, Virumaa ja Võrumaa Pyhajõed, Kaali pyhajärv, Panga pank, Lehmja tammik, Saula Siniallika hiis, Ebavere hiiemägi, Kuremäe Hiiemägi ja Hiieallikas, Laiuse Siniallikas, Tartu Toomemäe ohvrikivi, Helme ohvrikivi ja allikad, Ylendi, Sipa, Kastna ja Pärnu-Jaagupi hiiepärnad.

Võitjaid autasustatakse 28.11. Tartus Eesti Kirjandusmuuseumis toimuval Hiie väe tunnustamise syndmusel. Hiite kuvavõistlust “Maavalla hiied 10228 (2015)” korraldavad Hiite Maja SA, Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus ning Maavalla koda.

Hiite kuvavõistluse peatoetaja on WIEDEMANNI TÕLKEBÜROO. Teised toetajad: Hõimurahvaste Programm, Kehrwieder, Loodusajakiri, Uma Leht, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võro Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Krautmani Massaaži ja Terviseakadeemia, Tihuse hobuturismitalu, Mooska talu, Muinsuskaitseamet, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Kirjastus Pegasus, Trükimuuseum, Harmoonikum, Looduse aasta foto, Laudauksekääksutajad ning LÜÜ TÜRR.

Võistluse juhend, piltide yleslaadimise leht, lisateave ning seni saadetud pildid on leitavad aadressil: www.maavald.ee/kuvavoistlused/10228.

Kõikide aastate kuvavõistlused: http://www.maavald.ee/kuvavoistlused.