[text]
Täna on

 

Num To järv. Hantide ja metsaneenetsite pyham paik. Olga Tsitsirko. Hõimurahvaste eriauhind
Num To järv. Hantide ja metsaneenetsite pyham paik. Olga Tsitsirko. Hõimurahvaste eriauhind
KUVAVÕISTLUS “MAAVALLA HIIED 10228”

AUHINNATUD KUVAD


 

 

 

 

 

Üldarvestuse peaauhind
MARTIN MARK - „Väga vana ja veel vanem“, Tamme-Lauri  tamm, Võrumaa, Urvaste kihelkond ja kyla.
70445f50e72db8994513ce4b773172cd_w320.jpg
Tamme-Lauri tamm on kindlasti yks Eesti tuntumaid puid. Puu kohal kõrguv tähistaevas ja Linnutee on täpselt samasugused nagu sajandeid tagasi, kui tamm oli alles pisike. Sajandite jooksul on tamm sirgunud, selles on elupaiga leidnud tulejumal Laurits ja sellest on saanud meie esivanemate pyhapaik. Aja möödudes on iidsed pyhapaigad ununenud, kuid puu on nii võimas, et seda ei ole unustatud ja seda peetakse tähtsaks ka tänapäeval. Kõike seda on vaadanud pealt tähistaevas, mis ise on kogu selle aja muutumatuna pysinud ning kelle jaoks meie hoomamatult pikana tunduvad sajandid on kõigest yks hetk. Puu kohal kõrguvat Linnuteed said nautida meie esivanemad ja saavad nautida ka järeltulevad põlved.



Noorte peaauhind
- valitakse välja kõikide kuni 16 aastaste (16 kaasa arvatud)
BRIGITTE MIHKELSON (14) - “Võhksa Nõiakivi andamid”, Nõiakivi, Saaremaa, Valjala kihelkond, Võhksa kyla
f903e8e0cf9fec79f3eaa31e530de0f6_w320.jpg
Andamid olid olulised kui taheti end kivi väega ravida. Tänapäeval vist keegi seal end ravimas enam ei käi. Nyyd on lihtsalt kombekas või kohane sinna midagi jätta, sest see pidavat ka head õnne ja tervist tooma.


 

 

 

 

Puu (pyha puu, salu või mets)
MATS ÕUN – „Tylivere tamm“, Harjumaa, Kuusalu kihelkond ja kyla
f051ad97836ccd6b54d356dc609252f3_w320.jpg
Pildistatud kammerkoor Flora ja Ahto Kaasiku läbiviidud kylastusretkel hiiepaikadesse 3.10.2015.

 

 

 

 


Kivi (pyha kivi, kivide ryhm, pank, koobas)
PÄÄRO METSAND – „Leppekivid Otimäel“, Põhilise (ka pyha, põlise) leppe kivid, Hiiumaa, Pyhalepa kihelkond ja kyla
3dc0b84d394a8f737b3153072dbdb2fc_w320.jpg
Hiiumaa Põlise Leppe Kividest on palju päevaseid ylesvõtteid. Sedapuhku katsetasin teha yhe pildi täiskuu ööl.

 

 

 


Veekogu (pyha allikas, oja, jõgi, veesilm, järv, mereala)
ASSE SAUGA - "Vee kõrvalepõige", Saula Siniallikas, Harjumaa, Kose kihelkond, Saula kyla
a19276fcc363af94769dec4f81492b75_w320.jpg
Käisime Flora Kammerkooriga siniallikatel laulmas ja märkasime, millise kõrvalpõikena on esimene allikas tekkinud.

 

 

 


Looduskaitse (looduskaitsealune liik või yksikobjekt pyhapaigas, samuti kaitsealal asuv looduslik pyhapaik)
MARI-ANN REMMEL - "Odalätsi allikal pärast vihma", Odalätsi allikad, Saaremaa, Kihelkonna kihelkond, Odalätsi kyla
cb7c1eaed98f285f0f3fa05f2ff272e7_w320.jpg
Oli just lõppenud suur sadu, mets tilkus ymberringi, kui õhtusel ajal allika juurde jõudsime. Oli väga vaikne, vesi auras, läheduses polnud hingelistki. Mu kaaslanegi kadus silmist, põikas teisele rajale. Kõndisin vaikselt ning sattusin aina enam paiga lummusse. Äkitselt kuulsin häält, nagu oleks keegi suur loom solpa-solpa läbi vee sammunud. Näha ei olnud kedagi. Liikusin tasakesi edasi, hingasin endasse allikaudu ning tegin pilte.


 


Annid pyhapaigas

MERLE MÄESEPP - "Mägede vaimude rahustamiseks", Tiibet
2d63783c5d4cab69d257cc189c666f4e_w320.jpg
Tiibetis pannakse palvelippe tee kohale mägede vahele, et teekond oleks ohutu. Sisenetakse "väravatest".

 

 

 

 



Tavad (ajalooliste tavade järgimine pyhapaigas)
EDUARD RETUNSKI - "Piiramine" ("Круг-граница"). Ersa rahva yhispalvuse Rasken Ozks paik, Venemaa, Mordva vabariik, Ersamaa, Bolšeignatovski rajoon, Tšukalõ kyla lähistel
722badb472206336d4f35e8f24f147d8_w320.jpg
Maaralja-vägimees kynnab vao ymber kurgaani, kuhu on maetud muistsed sõdalased. See piir eraldab selle ja tolle ilma asukaid. Rasken Ozks toimus iga kolme aasta tagant kuni 1629. aastani, kui tsaarivõimud selle ära keelasid. Rahvapyha taastati uuesti 1999.


 

 

 

Hiie valu (pyhapaiga ryvetamine ja muu kahjustamine)
JURI JUSUPOV - (Юрий Юсупов) "Святыня" ("Pyhamu")
Pyha puu känd Vassili Suure tsasovnjas, Venemaa, Nižegorodi oblast, Tonšaevi rajoon, Odošnuri k. (Часовня Василия Великого, деревня Одошнур, Тоншаевский район, Нижегородская область, Россия)
2b2f75f4dd67e850dd112888120b4bf8_w320.jpg
Peamine pyhadus, mida usklikud tsasovnjas austavad, on maride pyha pärna põlenud känd. 20. Saj alguses, ligikaudu 1904-1905 tabas pikselöök pärna, mille juures marid palvetamas käisid. Pildil näha olev tsasovnja on ehitatud viimastel aastakymnetel. Tsasovnjas näha olevad rohked ikoonid on minu arusaamist mööda seotud kylas elavate maride täieliku venestumisega. Tonšajevi rajooni Ošarõ kylas elav Valentin Ogurtsov (s 1962) kõneles, et tema ema käis sageli Odosnuris (pyha pärna juures) palvetamas, kuid tegi seda eranditult mari usu (Mare vera) tavade kohaselt. Tema sõnul ei kõneldud kodus kunagi, et ta oleks palvetanud seal õigeusu kombe kohaselt. Praegu jätavad usklikud Odošnuri pyha pärna kännule mynte ja villa. 21. Sajandi alguses on see maride jaoks jätkuvalt pyha paik.

Главной святыней, которой поклоняются верующие в часовне, являются обгоревшие останки марийской священной липы. В начале двадцатого века, примерно в 1904-1905 годах, молния ударила в дерево, у которого обычно молились марийцы. Современная часовня построена в последнее десятилетие. Обилие православных икон, на мой взгляд, вызвано полным обрусением жителей деревни, начавшимся в шестидесятые-семидесятые годы двадцатого века, когда многие марийцы при получении паспортов в графе «национальность» указывали «русский».  Как рассказывает житель деревни Ошары Тоншаевского района Валентин Огурцов (род. в 1962 году), его мать часто ездила в Одошнур молиться, но ездила исключительно по «Марийской Вере» («Маре Вера»). По его словам, в семье никогда не было разговора, что она там молилась по православному обряду. В настоящее время верующие, приезжающие в Одошнур из разных мест, оставляют в часовне на останках священной липы монеты, шерсть. Спустя сто лет, в двадцать первом веке марийская святыня остается тем святым местом, куда приходят марийцы.


Vana Võromaa pyhapaik
RUUDU RAHUMARU - "Kytioru tammetsõõri hingamine". Ilmamäe Tammetsõõr, Võrumaa, Vastseliina kihelkond, Tohkri kyla
d2f7c8f0b61ae443ca53b458e6c702da_w320.jpg
Kytiorus asuv Tammetsõõr on väga maagiline koht. Vanade tammede keskel silmad kinni seistes hakkavad käed ja pea alati kummaliselt surisema, nõnda koguneb uus jõud. Need tammed on mulle alati tundunud kui sadade aastate vanused Targad. Justkui oleks iidsetel aegadel Targad käest kinni võtnud ja endale juured alla kasvatanud, et saaks põlvkondade kaupa nõu-ja jõuga metsaelanikke aidata. See kunstiline fotoseeria on syndinud hiie-ja fotomaagia koostööst. Austan seda kohta väga, nende piltide tegemiseks pidin hiiele ohverdama oma statiivi, mis tekitas natuke tunde nagu hiievanad teeksid ise neid pilte. Salvestasin reaalsust pikalt ja mitme nurga alt korraga. Tammetsõõr hingab Põhjamaa maagias. Pyhapaika tutvustasid meile Kytioru kohalikud elanikud. See on väga kaunilt hoitud ja pidevas kasutuses, seal käiakse tunnetamas, palumas, laulmas... http://rada.metsas.ee/et/tammetsoor


Virumaa pyhapaik
MATI KOSE - "Elujõu võrsed". Ilumäe hiieniinepuu, Virumaa, Kadrina kihelkond, Ilumäe kyla
df593de9d700a73b65e606345d524f9f_w320.jpg
Hiieniinepuu igivanad tyved ja nooremad harud meenutavad justkui meie rahvast ja selle suguvõsasid, mille eest hiielised palumas on käinud. Rikkalikud annid ja rohtumata rada pyhapaigas näitavad vanade kommete ja uskumuste elujõulisust. Loodetavasti ka maarahva elujõudu.


 

 


Saare pyhapaik
LEO KURIS - "Väkra hiiekivi". Saaremaa, Valjala kihelkond, Väkra kyla
83df71736c3d2c754e07d8b3af1c8a20_w320.jpg
Väkra ohvrikivi on yks Eesti suuremaid. Kõrgus on umbes 4,5 meetrit. Väkra hiiekivi asub vanas hiies, seda tõendavad kohanimed. Kivist umbes 100 meetri kaugusel asus Hiie talu, mis nyydseks on hävinud. Kivi lähiymbruses on hiie looduslik väljanägemine  osaliselt säilinud.

 

 

 


Maailma pyhapaik  (looduslikud pyhapaigad, nende osad ja pyhapaikade kasutamine mujal maailmas)
JAAK SARV - "Sygisene vaade saamide pyha mäe otsast". Rootsi, Saamimaa, Sareki rahvuspark, Rapa jõe org (Rapadalen), saamide pyha mägi Nammatj
d6a5b7b5d2fcb281c08167de34d70168_w320.jpg
Saamimaal (Rootsis) Sareki rahvuspargis, asub saamide pyha mägi Nammatj. See on keset Rapa jõe orgu kõrguv kalju, mille otsast avaneb hingemattev vaade jõe deltale, seega pole ime, et saamid seda mäge pyhaks on pidanud. Olime sõbraga sealkandis matkamas ja jäime kaheks ööks selle mäe otsa laagrisse. Teadmata kohalikke pyhapaikade kombeid, pyydsime käituda nagu kodumaises hiies - hoidsime puhtust ja rahu ning jätsime ka mõne anni. Pilt on tehtud mäe otsast koidu ajal, kui esimesed päikesekiired kumavad yle taamal olevate mägede.



Hõimurahvaste pyhapaik
(soome-ugri (uurali) rahvaste (v.a Eesti) pyhapaiga parim kuva.
OLGA TSITSIRKO (Ольга Чичирко) - "Numto järv. "Eluvesi" ("Озеро Нумто. Живительная вода")
53481ebf6689a265341f9c4953f87420_w320.jpg
Numto järv, Venemaa, Handi-Mansi autonoomne piirkond Jamali piiril.
Järve lähedal asub samanimeline kyla, kus elavad peamiselt handid. Sõitsime sinna mootorsaanidel. Pilt on tehtud projekti "Põlisrahvaste kohtumine" raames 2012. a. Pildil jäädvustatud abielupaari, samuti piirkonna teiste põliselanike, eriti aga Numto kyla elanike jaoks on järvel suur tähtsus. Esiteks on see pyha paik. Teiseks on see joogivee allikas. Kuid teistsugune tsivilisatsioon tungib peale ning põlisrahvas on mures õlitööstuse tegevuse ja tagajärgede pärast.  

Ханты-мансийский автономный округ, граница с Ямалом. Рядом - населённый пункт с одноимённым названием. Проживают в основном ханты. Мы добирались до этого места на снегоходах. сколько это длилось уже не помню. Снимок сделан в рамках проекта "Встреча родов коренных народов". Для этой семейной пары, равно, как и для других жителей региона, а в особенности для коренных жителей из деревушки с одноимённым названием, озеро имеет большое значение. Во-первых это сакральное место, во вторых, является источник питьевой воды. Но цивилизация наступает, жители опасаются действий и последствий работы нефтников .


Hiis (hiies, või hiiest tehtud ylevõte, mis väljendab kõige paremini hiielaadsete pyhapaikade väärtusi)
URVE HERMANN - "Tammik õhtul II". Lehmja tammik, Harjumaa, Jyri kihelkond ja kyla
16282275cca08b397e0acf2cc24d20e5_w320.jpg
Yks Lehmja tammiku legendidest, millest lugesin Jaan Remmeli koostatud uurimusest Rae vallale, räägib kaua aega tagasi paastu ajal Jyri kirikus peetud pulmast, millele järgnes ohjeldamatu sööming-jooming ja siis kohe karistus paastu rikkumise eest - pulmaliste muutumine tammedeks. Teise legendi kohaselt ei tohtivat tammikust yhtki puud raiuda, sest ikka järgnenud sellele mõnes laudas looma surm. Alles hiljuti, kui käisin tammikus, nurisesid inimesed selle yle, et tammik oma vanade ymberkukkuvate puudega on ohtlikuks muutunud ja vald ei tee tammiku päästmiseks midagi. Midagi ikka tehakse, sest paljud puud on köietatud. Aga vallal jätkub siiski tarkust oma kätt pyha hiie vastu mitte tõsta. Kyll loodusjõud ise korrastavad tammiku, kui aeg käes. Seni on vähemalt yks metsik paik keset ylesviksitud alevikku hoitud ja kaitstud sellega, et seal lastakse ajal kulgeda omasoodu.


Hingedeaja eriauhind (kuva, mis väljendab igavikulist seost esivanemate ja ajatute väärtustega).
KRISTER RAJANDU - "Tamsa Kabelimägi". Kabelimägi, Tartumaa, Nõo kihelkond, Tamsa kyla
f32e03479db603a461b526a86116f976_w320.jpg
Kabelimägi on vana matuse- ja annipaik, kuhu Tamsa kyla inimesed taliharjapäeval (17.01) andi viisid.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muinsuskaitsealune pyhapaik I (Kultuurimälestiste registrisse kantud looduslik pyhapaik, mille on jäädvustanud koolinoor  (õpilane, või kõrgkooli bakalaureuse astme yliõpilane). Võidukuva valis Muinsuskaitseamet.
MARI EDITH LIN JAGOMÄE - "valgehinguse muster". Valgeallikas, Harjumaa, Kose khk, Saula k
f5d346e8c707f990a4720cc805dbad48_w320.jpg
Istudes allikate juures, jälgides üleskeemisi ja mustreid, võib saada kätte sama huvitava loo kui raamatust või filmist, kui vaid lasta allikajõul oma mõte jooksma.

 

 

 

 

Muinsuskaitsealune pyhapaik II  Võidukuva valis Muinsuskaitseamet. Väljaselgitamisel.
HELEN LOIT - "Tõrenurme hiiepärn". Jõgeva maakond, Põltsamaa khk, Tõrenurme k.
b9c7f49d9c7f7556bd6d63054eef9a37_w320.jpg

Tallinn-Tartu maantee vahetus läheduses, Tõrevere kylas, kasvab yks ääretult naiselik ja kaunis hiiepärn. Hiiepuud pole raske leida kuna kasvab kylatee ääres ja on märgistatud ka vastava sildiga. Väga huvitava justkui juugendliku tyvega puu.

 

 

 

 

Mulgimaa pyhapaik (Tarvastu, Paistu, Halliste, Karksi ja Helme kihelkonnas jäädvustatud ajaloolise loodusliku pyhapaiga parim ylesvõte).
LIINA LAANEMETS - "Lilli Hiiemägi". Lilli Hiiemägi, Hiietammik, Viljandimaa, Karksi kihelkond, Lilli kyla
5d5720145e27f6cc89f0e906a13f1d9b_w320.jpg
Lilli Hiiemägi on kõigile möödasõitjatele nähtaval kohal kuid vähesed, sh ka kohalikud, teavad et see on looduslik pyhapaik, ohverdamiskoht. Seda hiiemäge nimetatakse ka Hiietammikuks kuid tänasel päeval ei kasva hiiepaigas yhtegi suurt tamme, vaid pärnad, lehised, pihlakad ja teised lehtpuud.


 

 

 

Pärimus (ylesvõttele lisatud pärimusteade või kogemuslugu, mis avab paiga tähendusi). Võidupildi valis Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv
KADRI PULK - "Saarnaki hiis". Pärnamäe ränk, Hiiumaa, Pyhalepa khk, Saarnaki laid. Võidukuva valis Eesti Rahvaluule Arhiiv.
618e1fbbbcb12eb0642a0ca97a10f92b_w320.jpg
Laiul on lihtsalt hea olla. Laidudeta ei saa enam sellest päevast alates, kui oled nendega kohtunud. Seal tööd teinud ja ööd olnud. Käinud mereveega saunas ja vaadanud tähti. Ja rääkinud hiiesalus hädad sydamelt ära. Laiul on vaikus, mis pole kuskil vaiksem. Ja kirjeldamatu rahu, ka hingerahu. Laiul tunnetad hästi täpselt, et su elu on Taevaisa hoida, sest alati võib tulla torm. Aga tavaliselt tormi ei tule. Inimesed kõnelevad laiuöös vaikse ja madala häälega, vahel joristavad laulda. Laiul tegeleb igayks omaga ise, aga samas hoitakse teistega kokku. Sest yksteise peegeldamise kaudu saab jõuda kaugemale kui yksinda eales. Laiul lepitakse endaga ära, korjatakse killud hingeterveks. Laiul on palju ruumi ja kitsas yhteaegu. Laiul kõneldakse vahel asjadest, millest kõva maa peal rääkida ei taheta. Laiul hiis on aidanud ilmale viimastel aegadel vähemasti kolm last. Ravinud vähki ja muid muresid, mis inimene on endale kylge mõelnud. Ja juhatanud lindude rändeteed selgi sygisel.