[text]
Täna on

Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koja pressiteade 19.08.2016 (10229)


Laupäeval toimub Raikkülas Raplamaal Maavalla ürgturg. See on maarahva kokkutulemine, kus kaubeldakse, tehakse käsitööd, näidatakse põlistõuge ja peetakse pilgarit nagu maarahvas muiste. Ühtlasi tähistame ristisõitjatest rüüstajate Harjumaalt minema kihutamise 800. aastapäeva.

Turul kaubeldakse puuvakkade, vitstest korvide, muu puutöö, muinaskeraamika, vilepillide, vilditud vaipade, linaste ja ajalooliste rõivaste, ajaloolise seebi, mee, kitsejuustu, Urvaste kama, Karusaare mahetalu munade, muude talu- ja metsasaaduste, ravimtaimede, ehete ja palju muu sarnasega.

Näha saab maatõugu lambaid ja hobust. Kaubitsejad näitavad, kuidas müüdavat tehakse. Aivar Ruukel Soomaalt näitab ühepuupaadi tahumist, teisest puust tahutakse Eesti tulevase presidendi pead. Krautmani massaaži- ja terviseakadeemia hoolitseb turuliste tervise eest soonetasumisega ja toob kaasa kupusarved.

Tehakse seitsmevägist tuld ja valitakse ka maatõugu mees ja maatõugu naine.

Muusikat teeb folklooriklubi Maatasa Tartust, nii õhtusel pilgaripeol kui varem. Pilgaripeol tantsitakse peamiselt tantsuklubis populaarseteks saanud tantse, kuid kindlasti tutvustatakse ka vähemtuntud tantse ja tantsuviise, mis Lõuna-Eesti simmanitel kunagi kõlanud.

Maavalla Ürgturg taasloob tükikese maarahva pärimuslikust ja ürgsest elust-olust, et ka tänapäeva inimesed lastest raukadeni saaksid tunda selle hõngu. Ajalugu ja pärimus ei ole midagi surnut ega pühalikku, vaid osa meie maarahva elust, mida salaja mäletab meist igaüks. Tarvis on see vaid enda seest üles leida.

Ürgturg toimub Raikkülas Raplamaal mõisahäärberi taga laupäeval 20. augustil kell 10-19, pilgaripidu algab kell 19.

Ürgturu korraldab Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda ja see on osa sündmustesarjast „Raikküla kärajad 800“.

Andres Heinapuu
Maavalla Koja kirjutaja
56954740

Lisainfo: Liina Meta Kuuskman, 53007081
https://www.facebook.com/events/1791865591032434/
https://www.facebook.com/Raikk%C3%BCla-k%C3%A4rajad-1601222403523538/
Raikküla mõis: https://www.facebook.com/RaikkulaMois/
Maatasa lühitutvustus: https://www.youtube.com/watch?v=PRqiHngSWvs
Maatasa muusikud Viljandi Pärimusmuusikafestivalil 2016:
https://www.youtube.com/watch?v=iIypbN-9YLk