[text]
Täna on

Kuvavõistluse hiite eriauhind - Vana-Vigala hiis, Asse Sauga
Kuvavõistluse hiite eriauhind - Vana-Vigala hiis, Asse Sauga
Tänavu üheksandat korda toimunud rahvusvahelise hiite kuva- ehk fotovõistluse 1300 euro suuruse peaauhinna võitis harrastusfotograaf Epp Libe tehtud pilt Vormsi Suurallikast. Muinasjutulisel pildil on jäädvustatud vetikaisse mähkunud ohvriallikas, mis kutsub syyvima pyhapaikade saladustesse.

Hõimurahvaste 300 eurose auhinna sai Udmurdimaa pyhapaikade uurija Vladimir Kapitonovi kuva „Pyha hiis Keremet vös". Võidupildil on vana hiiemänd ja palvekoda kuala, kus toimuvad praegugi pyhad talitused.

Noorte 200 eurose peaauhinna pälvis Saaremaa Valjala koolis õppiv ja õpetaja Ester Vaiksaare juhendatud 14aastane Eev a Helga Kupits Väkra hiies tehtud pildiga “Kolm õde”.

Kokku antakse välja 20 auhinda, mille hulgas on ajaloolise Võromaa, Virumaa, Mulgimaa, saarte, Muinsuskaitseameti jm eriauhinnad. Lisaks rahalistele auhindadele jagatakse välja ratsaretk, suitsusauna kylastus, Viru Folgi, Roheliste Rattaretke ja erinevate kursuste vabapääsmeid, raamatuid jpm.

Võidukuva autor Epp Libe õpib Eesti Maaülikoolis loodusturismi, kylastab pyhapaiku sageli, kuid kuvavõistluse avastas juhuslikult:

„Olen teadlik, et hiiepaiku soovitakse säilitada, kuid fotovõistluseni jõudsin juhuslikult, Salevere matkarada kylastades, kuulutust silmates. Olime just suundumas Ohvriallikale. Külastan tihti erinevaid hiie- ja pyhapaiku. Leian neis tugevaima ja kõige müstilisema sideme meie loodusega. Võidufoto on minu jaoks samuti eriline. See taasloob need emotsioonid, mida kohapeal tundsin ja toob judinad ihusse. Ma pole varem midagi niisugust tundnud.“

Võistlusel osales enam kui 700 pilti 170 autorilt. Noorim osavõtja on 4 ja vanim 82 aastane ning tase ulatub algajatest maailma tippudeni. Fotodel on jäädvustatud 31 riigi pyhapaigad Euroopast, Aasiast, Aafrikast, Austraaliast ning Põhja- ja Lõuna-Aameerikast. Hõimurahvastest on esindatud saami, soome, ersa, handi, ingeri, karjala, komi, mari, udmurdi, vepsa ja seto pyhapaigad. Enamik osavõtjaid on siiski Eestist ning pilte on kõigist maakondadest.

Kuvasid hindasid loodusfotograaf Arne Ader, ajakirjanik Helen Arusoo, kunstnik Elo Liiv ja etnoloog Svetlana Karm ERMist.

Hiite kuvavõistluse eesmärk on väärtustada ning jäädvustada ajaloolisi looduslikke pyhapaiku, nendega seotud pärandit ning julgustada inimesi pyhapaikadega tutvuma. Võistlust korraldavad Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus, Hiite Maja sihtasutus ning Maavalla Koda. Kuvavõistluse patroon on ERMi direktor Tõnis Lukas. Hiite kuvavõistlus toimub ka järgmisel aastal.

Hiite kuvavõistluse peatoetaja on WIEDEMANNI TÕLKEBÜROO. Teised toetajad: Hõimurahvaste Programm, Eesti Kultuurkapital, Kehrwieder, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Eesti Rahva Muuseum, Võro Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Võrtsjärve Sihtasutus, Uma Leht, Tihuse hobuturismitalu, Muinsuskaitseamet, Keskkonnaamet, Jõgeva Maavalitsus, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Krautmani Massaaži- ja Terviseakadeemia, Harmoonikum, Viru Folk, Roheliste Rattaretk, Looduse aasta foto, Kirjastus Pegasus, kirjastus Hea Lugu, Eesti Folkloorinõukogu, Põlistarkuste ja Rahvaravi Kool, Mooska talu, Tagavälja talu, SA Kalevipoja Koda, Eesti Trükimuuseum, Siniallika trahter, Pühaste pruulikoda, Farmi piimatööstus ning meestelauluselts LÜÜ-TÜRR.

Võistluse paremikku tutvustatakse ja  võitjaid autasustatakse Hiie väe tunnustamise syndmusel 3.12. algusega kl 13 Tartus Muusemi tee 2 Eesti Rahva Muuseumi Jakob Hurda konverentsisaalis. Kõik huvilised on oodatud. Sissepääs tasuta.

Võidukuvadega saab tutvuda siin.

Kõik võistlusel osalenud pildid