[text]
Täna on

kuvav6istlus2017 plakat vaike
kuvav6istlus2017 plakat vaike

Algab Hiite kuvavõistlus 2017, kuhu oodatakse fotosid hiitest ja teistest looduslikest pyhapaikadest. Võistluse eesmärk on väärtustada põliste pyhapaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende hetkeseisund ning suunata inimesi pyhapaiku kylastama ja hoidma.

Tänavu kymnendat korda toimuva rahvusvahelise võistluse teema on looduslikud (mitte ehitatud-rajatud) pyhapaigad: hiied ja pyhad mäed, veekogud, puud, kivid jm looduspaigad, kus juba meie esivanemad käisid palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas jm kombetalitusi täitmas.

Võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 eurot ja kuni 16-aastaste auhind 200 eurot.  Lisaks jagatakse eriauhindu teemadel: hiis, pyha puu, kivi, veekogu, annid, hiie valu, pärimus, Vana-Võromaa, Virumaa, Mulgimaa, Jõgeva maakond, saared jm. Oodatud on ka mujal maailmas tehtud ylesvõtted.

Kuvasid ehk fotosid saab võistlusele saata kuni 31.10.2017 aadressil: www.maavald.ee/kuvavoistlus-2017

Rahvusvahelise looduskaitseliidu (IUCN) hinnangul on looduslikud pyhapaigad inimkonna ning ka Eesti vanimad looduskaitsealad. Looduslikke pyhapaiku leidub paljudel põlistel rahvastel ning need kuuluvad inimkonna yhispärandisse. Eestis on teada ligikaudu 800 suuremat maa-ala hõlmavat hiiepaika, mitu tuhat pyha kivi, puud ja allikat ning sadu ristipuid. Pyhapaiku leidub kõikides maakondades, pea igas kihelkonnas ning paljudes kylades. Enamik meie pyhapaiku on ohustatud ja kadumas unustamise tõttu.

Hiite kuvavõistlust korraldavad Hiite Maja, Maavalla Koda ning Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus. Võistlust toetavad: Kehrwieder, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Eesti Rahva Muuseum, Võro Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Tihuse hobuturismitalu, Eesti Folkloorinõukogu, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Alar Krautmani Terviseakadeemia, Viru Folk, Roheliste Rattaretk, Looduse aasta foto, Muraste Looduskool, Põlistarkuste ja Rahvaravi Kool, Mooska talu, Tagavälja talu, SA Kalevipoja Koda, Eesti Trükimuuseum, Siniallika trahter ning meestelauluselts LÜÜ-TÜRR.

2016. a hiite kuvavõistluse auhinnatud pildid: www.maavald.ee/uudised-10229-2016/5089   
2008-2016. a kuvavõistlused: www.maavald.ee/kuvavoistlused

Lisateavet:
www.maavald.ee/kuvavoistlus-2017