[text]
Täna on

1ea71d07b43fa3c1582fc7ef6eee0694_w320.jpgHiite kuvavõistlusele on võimalik fotosid saata veel kaks nädalat. 15.10. lõppeva võistluse peaauhind on 1000 eurot, hõimurahvaste auhind 300 ja kuni 16-aastaste eriauhind 200 eurot. Lisaks ootab võitjaid hulk eriauhindu.

11. korda toimuva rahvusvahelise fotovõistluse teemaks on looduslikud (mitte ehitatud-rajatud) pyhapaigad: hiied, pyhad mäed, puud, kivid, veekogud jm looduspaigad, kus juba meie esivanemad käisid palvetamas, ravimas, ande jätmas, nõu pidamas, ennustamas jm kombetalitusi täitmas.

Lisaks Eestis jäädvustatud kuvadele on võistlusele oodatud teiste soome-ugri rahvaste juures ja samuti mujal maailmas jäädvustatud fotod. Võistlusele on saabunud juba Kõrgõstani, Nepaali, Venemaa, Valgevene, Dagestani ja Marimaa pyhapaikade ylesvõtted.

Seni saadetud pilte saab vaadata ja oma võistlustöösid yles laadida võistluse lehekyljel:
https://www.maavald.ee/kuvavoistlus-2018

Võistluse eesmärk on väärtustada põliste väepaikade kultuuri- ja looduspärandit, jäädvustada nende hetkeseisund ning suunata inimesi pyhapaiku kylastama ja hoidma. Teadaolevalt on Hiite kuvavõistlus ainus omataoline fotovõistlus maailmas.

Võistlust korraldab Hiite Maja SA, Maavalla Koda ning vabatahtlike koostööring Hiiepaik. Toetavad: Eesti Kultuurkapital, Kehrwieder, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võro Instituut, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Eesti Folkloorinõukogu, Tihuse talu, Tagavälja talu, Mooska talu, Siniallika trahter, Alar Krautmani Terviseakadeemia, Viru Folk, Roheliste Rattaretked, Eesti Trükimuuseum, Looduse Aasta Foto, MTÜ Põline Pere, , Marit Õunapuu Keraamika, LÜÜ-TÜRR  jt.

2018. a kuvavõistluse plakat: http://hiis.ee/files/Kuvav6istlus2018.pdf

Seni avalikustatud looduslike pyhapaikade kaart:
https://xgis.maaamet.ee/pyhapaigad/

Pühapaikae teejuht. 400 lk. Tallinn, 2017. Veebis:
http://www.pegasus.ee/raamat/puhapaikade-teejuht

Rüüstatud pühapaigad. 70 lk. Tartu, 2018. Veebis: http://hiis.ee/files/ryystatud_pyhapaigad_2018.pdf

Pyhapaikade kaardistamine: http://hiiepaik.ee/tegutse/kaardistamine/

2008-2017. a kuvavõistlused: www.maavald.ee/kuvavoistlused

Kuva: Mušõl ehk Meresilma järv Marimaal. Jurii Pritisk