[text]
Täna on
b_250_250_16777215_00_images_Erich_Valksaar_Mana_Kaasik_2_V.jpg

Kolmapäeval (8.12.) austati tänavust Hiie sõpra Erich Valksaart (89) tema kodus Põltsamaa kihelkonna Nurga kylas. Endise Pajusi metskonna metsaylemana ja hiljem pensionärina on ta päästnud Põltsamaa kihelkonna Tõivere kylas asuva hiietammiku lausa kolmel korral.

Nõukogude ajal päästis Erich Valksaar Tõivere hiie mitu korda maharaiumise eest. Kymmekond aastat tagasi aga juhatas ta selle hiie kätte pärandkultuuri kaardistajale. Nõnda päästis ta hiie taas, seekord unustusehõlma vajumast. Tänu talle ja teistele tema masti metsameestele on õige mitmed hiiepaigad läbi okupatsiooniaja meieni jõudnud.

Hiie sõpra olid austamas Maavalla koja vanem Sven Kristjan Kreisberg, Hiite Maja juhataja Ahto Kaasik ja käsitöömeister Kairi Orav.

Hiie sõbrale anti yle aukiri, Hiie sõbra kirves, ta vöötati rahvarõiva vööga ja Hiie sõbra auks hyyti kolm korda elagu.

Oma sõnavõtus ytles Hiite Maja juhataja Ahto Kaasik, et Tõivere hiit hoides on Erich Valksaar pälvinud eelnevate, praeguste ja tulevaste põlvede tänu.

Hiie sõber Erich Valksaar ytles oma tänukõnes: „Tõelised metsamehed peaksid olema metsa hoidjad, kelle ylesanne on kaitsta kõiki vanu ja erilisi puid ja paiku.“ Ta avaldas kahetsust, et täna laiutavad meie metsades lageraielangid. Erich Valksaar lubas minna Tõivere hiide jälle kevadel koos laste ja lastelastega.

Tänavuse Hiie sõbra kirve valmistas sepp Taimo Kõrvemaa just Erich Valksaarele mõeldes. Hiie sõbra kirvest andes peetakse silmas, et kirves on väärikas töö-, taia- ja sõjariist, millesse on kätketud esivanemate tarkused, oskused ja vägi. Hiie sõbra kirves kehastab suurt austust ja usaldust selle inimese suhtes, kellele ta antakse.

Hiie sõbra vöö kudus Erich Valksaarele käsitöömeister Kairi Orav.

Erich Valksaar meenutas: „Olin Pajusis metsaylem ja käisime metsades jahil. Leidsin siis metsast vanad tammed. Metssead käisid seal all tõrusid tuhnimas. Hakkasin teistelt uurima, et miks seal tammed kasvavad ja siis sain teada, et see on vana hiiekoht. Sellest hiietammikust teadsid teised ka. Millalgi 1975 ja 1980. aasta vahel andis Kurista metsamajandi direktor mulle käsu need tammed maha võtta. Ministeeriumi mehed tahtvat tammelaudadest puusärke. Mina aga ei tahtnud neid maha lõigata, sest see on vana hiiekoht. Kurtsin oma kimbatust tuttavale insenerile. Too soovitas öelda, et tammed on seest pehkinud ja ei kõlba lauaks. ytlesingi siis direktorile, et need tammed ei kõlba, sest on mädad ja neid pole mõtet maha võtta. Sain kyll sõimata, et käsku ei täitnud, kuid töölt lahti mind ka ei lastud.“

„Praegu on metsades palju lagastamist. Palju väärtuslikku, mis me omal ajal alles jätsime, võetakse nyyd maha. Öeldakse, et muidu mädaneb ära. Sellest on kahju,“ lisas värske Hiie sõber.

Valksaar arvab ka, et vanadel metsaylematel oleks tänastele metsameestele palju õpetada, kuid neid ei taheta kahjuks kuulda võtta. Põline metsamees leiab ka, et maha kukkunud puid võiks hiie alt koristada, et inimestel oleks seda mugavam kylastada. Kõige muu eest hoolitsegu aga loodus.

Erich Valksaar syndis 27.07.1932 Koorkylas Helme kihelkonnas. Metsamehe hariduse sai Tihemetsa tehnikumist. Alustas tööd Lustivere, hiljem Aidu metskonna abimetsaylemana. Sealt siirdus Pajusi metskonda, kus 10 aastat töötas abimetsaylemana ja seejärel 32 aastat metsaylemana. Valksaar on ka Erumetsateenijate Ühingu Hong liige. Tal on 4 last, 8 lapselast, 4 lapselapselast.

Tõivere hiis asub Põltsamaa kihelkonnas (praegu Põltsamaa vallas Jõgevamaal).

Hiie sõbra aunime annavad alates 2008. aastast välja Maavalla Koda, Hiite Maja SA ning EVT Põlisrahvaste SA. Tänavune Hiie sõber on järjekorras neljateistkymnes.

Hiie sõbra aunimi antakse erakordsete teenete eest looduslike pyhapaikade hoidmisel ja tutvustamisel.

Viimastel aastatel on Hiie sõbraks tunnistatud hiite kaitsja, uurija ning inventeerija Jüri Metssalu (2020), Valjala kooli ajalooõpetaja Ester Vaiksaar (2019), rahvusvaheline Metsahoolekogu (Forest Stewardship Council – FSC, 2018), Palukyla hiiemäe hoidja Eha Metsallik (2017), kõigi Maavalla hiite kaitsja Ahto Kaasik (2016) ja filmimees Rein Maran (2015)

Uudisvideo Hiie sõbra austamisest ning Tõivere hiiest 8.12.2021: https://youtu.be/jgyds_6HBg0