[text]
Täna on

Maavalla Koda alustas mõne päeva eest oma kodulehel toetusallkirjade kogumist Eesti looduslike pyhapaikade kaitseks. Täna kl 14 paiku oli pöördumisega yhinenud ligi 400 inimest, nende seas mitmeid tuntud kirjanikke, kunstnikke, juriste, õppejõude ja teiste elualade esindajaid.

Vabariigi valitsusele ja avalikkusele suunatud pöördumises avaldatakse muret hiite ja yksikute pyhade kivide, allikate, puude ja teiste iidsete pyhapaikade halva olukorra pärast. Samas soovitakse, et riigivõimud astuksid otsustavaid samme selleks, et kiiremas korras tehtaks kõik vajalikud uuringud, seadusemuudatused ja otsused, mis tagavad pyhapaikade säilimise ja nende seisundi paranemise.

Peatada tuleb kõik planeeringud, mis näevad ette pyhapaika ehitamise või ohustavad selle puutumatust ja rahu kuidagi teisiti. Samuti tuleb Eesti seadustes ja riigi poliitikas võrdsustada põlisrahva looduslikud pyhapaigad mujalt tulnud uskude pyhakodadega.

Pöördumises on öeldud: "Puutumatud hiied on vanimad looduskaitsealad, mis koondavad tuhandete aastate jooksul kasvanud looduse ning asise ja vaimse kultuuri väärtusi. Hiied hoiavad paigamälu ja on põlisrahvaks jäämise kaitsealad. ykskõik millise pyhapaiga rikkumine puudutab iga põlisväärtustest hoolivat inimest ja on võrdsustatav rynnakuga isiku, rahvuskultuuri ja maa vastu."

Toetusallkirjade kogumine pöördumisele algas ansambli Metsatöll kontsertsarja "Koduhiite kaitsel" kontserditel Jõhvis, Kuressaares, Haapsalus ja Tallinnas, kus pyhapaikade kaitseks andis hääle 850 inimest.

Pöördumisega saab liituda aadressil:
http://www.maavald.ee/hiied/

Pyhapaikadest leiab lisateavet:
http://www.maavald.ee

Lisateavet võib kysida: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Maavalla Koda