[text]
Täna on

Kutsume teid osalema Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) looduslike pyhapaikade haldamise juhendit tutvustaval teabepäeval, mis toimub 06.10.2011 kl 10.00 – 15.00 Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni Tartu keskuse saalis Aleksandri 14.

Raamat tutvustab pyhapaikade haldamise häid põhimõtteid ning tähelepanuväärseid lahendeid maailma eri paigust. Raamatu eestikeelsele tõlkele on lisatud meie looduslike pyhapaikade ylevaade. Eesti riik kiitis juhendi heaks 2008. aastal.

Teabepäev on mõeldud keskkonnameti, RMK, Keskkonnainspektsiooni, Muinsuskaitseameti ning maa- ja omavalitsustöötajatele, kes tegelevad loodus- ja kultuuripärandi haldamise ning keskkonnakasutuse ruumilise planeerimisega. Teabepäevale on oodatud ka KMH hindajad, kylaliikumise edendajad, õpetajad jt huvilised.

Et kohtade arv on piiratud, palume osalemissoovist  teada anda kuni 01.10.2011 aadressil:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. Kysimused tel 56 686 892.

Teabepäeva korraldab Maavalla koda ning Keskkonnaameti  Jõgeva-Tartu regioon.

Teabepäev toimub Tartus Aleksandri 14 Keskkonnaameti saalis.

KAVA

11.00 Sissejuhatus, Marica-Maris Paju, Keskkonnaamet
11.05 Eesti pyhapaigad
11.45  vaheaeg
12.00  Eesti pyhapaigad, piirkonna pyhapaikade omapärad, IUCNi juhendi
suunised
13.00 lõuna
14.00  IUCNi juhendi rakendamine
14.45  vaheaeg
15.00 - 16.00 IUCNi juhendi rakendamine, arutelu

Kohvipausid on tasuta, lõunat on võimalik söömas käia lähemates
söögikohtades.

Teabepäeva viib läbi Ahto Kaasik Tartu Ülikooli looduslike pyhapaikade
keskusest.

Pyhapaikade haldamise juhend

Äsja ilmus eesti keeles Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) looduslike pyhapaikade haldamise juhend.  Raamat  „Looduslikud pyhapaigad. Juhend kaitsealade valitsejatele” on mõeldud looduskaitsealade valitsejatele ning laiemalt kõigile pyhapaikade haldajatele ning huvilistele.

Juhend muudab oluliselt ametlikku käsitlust, mille kohaselt on Eestis seni pyhapaiku kaitstud yksneseraldi kas arheoloogiliste või loodusmälestistena. Rahvusvaheline looduskaitseliit käsitleb pyhapaiku inimkonna vanimate looduskaitsealadena, kus tuleb põlisrahva tavasid järgides koos kaitsta nii loodust kui ka vaimset pärandit.

Juhendi on koostanud Maailma Kaitsealade Komisjoni  kaitsealade kultuuriliste ja vaimsete väärtuste tööryhm koostöös UNESCO programmiga „Inimene ja biosfäär”.  Raamatu andis eesti keeles välja Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda. Ettevõtmist toetas Keskkonnaministeerium ning  Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Raamatut trykiti 1000 eksemplari ning see jagatakse tasuta looduslike pyhapaikade haldamisega tegelevatele keskkonna-, muinsuskaitse- ning omavalitsusasutustele. Raamatu saavad ka suuremad raamatukogud ning kõrgkoolid. Juhendi tutvustamiseks korraldatakse sygisel Keskkonnaameti kuues piirkondlikus keskuses teabepäevad.

IUCN ((International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) on maailma suurim looduskaitseyhendus, kuhu kuulub yle 160 riigi. Eesti on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu liige 2007. aastast.

Raamat ilmus esmakordselt inglise keeles 2008. aastal ning kinnitati IUCNi maailma looduskaitsealade IV kongressil 2008. a porikuus. Koos paljude teiste riikidega kiitis juhendi heaks Eesti Vabariik. Lisaks inglise keelele on juhend varem ilmunud hispaania ja vene keeles.

Juhendi väljaandmine eesti keeles on tingitud sellest, et Eestis leidub rohkesti looduslikke pyhapaiku ning nendega seotud tavad on jõudnud silmapaistvalt elavalt kaasaega. Looduslikel pyhapaikadel on Eesti looduses ja kultuuris oluline koht ning neid väärtustatakse ka riiklikul tasandil. Looduslike pyhapaikade riiklik arengukava näeb ette kõigi säilinud pyhapaikade kaitse alla võtmise ning nende kaitsmise terviklike looduslik-kultuuriliste paikadena.

Raamatu fail:
http://www.maavald.ee/failid/IUCN_SNS_Estonia.pdf