[text]
Täna on

Maavalla koja pressiteade

Trykist ilmus Maavalla kalender 10226 (2013), mis on valmistatud ajalooliste puust sirvilaudade ehk ruunikalendri eeskujul. Trykis tutvustab meie põliste pyhadega seotud tavasid ja uskumusi ning kasutab maakeelseid pyhade- ning kuunimesid. Ruunimärgid juhatavad lisaks kätte kaheksa erinevat kuuseisu, mis aiatavad oma töid-tegemisi loodusega kooskõlas paremini kavandada. Kalendrist leiab ka selgitused, mis aitavad ruunimärke lugeda ning jagavad teavet tähtpäevade kohta.

Kalendrisse on valitud rahvakalendrist 34 pyha ja tähtpäeva, mille maausuline tähendus ja kombestik on teada. Kasutatud on ka pyhade põliseid nimesid. Nii kannab näiteks palmipuudepyha urbepäeva ja ylestõusmispyha munapyha nime.

Sirvikalender on trykitud erinevate värvidega väheldastele piklikele lehtedele, mille yhel kyljel on vanad ruunikirjad ja teisel kyljel selgitav jutt. Kalender ilmub  Maavalla koja väljaandena 35. korda. Sirvid lõikas linooli ning kalendri koostas ja kujundas Mana Kaasik.

Kalender valmis pooleldi käsitööna: ruunimärkides kalendri osa lõigati linooli, trykiti kõrgtryki tehnikas paberile, lõigati ja mulgustati käsitsi. Lisaks on kalender kokku seotud maavillase lõngaga, mis on algusest lõpuni käsitsi valmistatud. Kalender trykiti Eesti Trykimuuseumis.

Maavalla kalendri eeskujuks on 18. ja 19. sajandist pärinevad puust ruunikalendrid, mida on Eesti muuseumides tallel tosina jagu.

Kalendri kaanel kasutatud aastaarv 10226 lähtub niinimetatud Billingeni läbimurdest, mille toimumisaeg on meresetete uurimisel aastalise täpsusega kindlaks määratud. Siis murdis jääaja järgne paisjärve vesi endale väljapääsu Atlandi ookeani praeguse Mälari järvistu kohal Rootsis. Yhe aasta jooksul langes veepind mitukymmend meetrit ning vabanes suur jagu Maavallast. Syndmusest, mida võib nimetada ka maa synniks, möödub 2013. aastal 10226 aastaringi.

Lähipäevil jõuab Maavalla kalender myyki Apollo ja Rahva Raamatu kauplustes.

Kuvad:

http://www.maavald.ee/failid/Sirv25_lehvikesi.jpg
http://www.maavald.ee/failid/Sirv25_lehviktaga.jpg
http://www.maavald.ee/failid/Sirv25_esitaga.jpg