[text]
Täna on

t_naised_1.gifReedel 25. urbekuud on marjapunapäev, mis tähistab rahvakaledris naiste pyha ning kevade algust. Kevade märke on igal pool. Päev on juba pikem kui öö. Päevasoe sulatab lund, paiksed linnud ehitavad pesi ja hakkavad munele, saabunud on esimesed rändlinnud. Looduse elujõud ärkab, elu valmistub end jätkama ja taaslooma. Elu on pyha.

Pange tähele, siitpeale ei tohi ilma linnupetet võtmata enam hommikul õue minna. Hommikune kehakinnitus, olgu selleks või pool suutäit leiba, hoiab tervist.

Marjapunapäeval tehtavad taiad toovad eelolevateks kuudeks edenemist ja mõnukat olemist. Tuleb tõusta varakult enne päevatõusu ja pesta nägu, võtta linnupetet ja tuua väljast laaste või puuhalge. Seejärel minnakse kogu perega vaatama, kuidas päev tõuseb.

Samuti kui teised pyhad, teeb marjapunapäevgi kõik elava pyhaks ja puutumatuks. Täna ei tohiks metsast puid raiuda ega puult oksa murda.

Suurel maal on marjapunapäev eeskätt naiste pyha. Naised ei tee tööd vaid käivad yksteisel kylas ja lähevad hulgakesi hiide, rahvamajasse või kõrtsigi.

Juuakse marjapuna - punast viina, veini, õlut, toorest muna või syyakse jõhvikaid ja pohli. Eks punane mahlgi ole punaks hea. Marjapuna võtmine annab suveks tervist, jõudu ja hea jume. Siis "päike ei põleta mustaks" ja sääsed ei söö. Puna joonud tydrukud saavad kergemini mehele ja poisid meeldivad tydrukutele. Marjapuna võivad juua mehedki, see kosutab elujõudu.

Marjapunapäeval tehakse suuri ylepannikooke või laiu karaskeid. Ida-Eestis syyakse kuivatatud kala. Otepääl on keedetud tanguputru. Kes tahab aga midagi õige erilist, võiks Tarvastu vana kombe kohaselt kypsetada havimarjakooki.

Marjapunapäev teistel

Kristlased
Päeva kristlik nimetus tuleneb uskumusest, et sellel päeval eostati Jeesus. Päev paigutati oma praegusele kohale 4. sajandil, kui Jeesuse sünnipäevaks määrati 25.12. Kahe tähtpäeva vahele jääb 9 raseduskuud.

Soome
Soomeski tähistab marjapunapäev kevade algust. Selle päeva tuul jääb pysima. Milline ilm on marjapunapäeval, selline on karjalaskepäevalgi (23.04).

Vadja
Joodi marjapuna, söödi sygisesi pohli, keedeti marjaputru ja kypsetati marjakorpi. Tydrukud kandsid punaseid rõivaid. Naised ei tohtinud tööd teha.

Liivi
Enne päevatõusu keedeti ja söödi seapead. Sead aeti metsa, seapea visati maha.
Keedeti tanguputru. Teati, et kui enne marjapunapäeva on ilm soe või myristab, on pärast kylm.

Loe lisaks:

Marjapunapäeva pärimust

Algab linnupette võtmise aeg

Havi maarahva toidulaual

Kuva: Naised Kunda Hiiemäel, Heiki Maiberg