[text]
Täna on

t_naised_1.gifPorikuu viimase pyhapäeva päikesetõusul (30.10. kl 7.30) kutsub Maausuliste Viru koda Kunda Hiiemäele hingedeaja pyha pidama. Oodatud on maausulised, ehk inimesed, kes austavad ja järgivad võimalusel esivanemate põliseid tavasid ja uskumusi.

Viru koja vardja Ülle Männik paneb tulijatele sydamele riietuda hiiele kohaselt: "Palume selga panna valged või heledad puhtad rõivad, naistel peaks olema seljas seelik ning pea kaetud."

Keedetakse yhisputru, kuid igayks võib võtta söögilauale kaasa enda jagu muud toitu ja jooki, mis on valmistatud kodus, värske ning puutumata. Võimaluse korral on kohane kaasa võtta ka väike puuhalg või kasvõi oksaraag yhise lõkke jaoks.

Kes soovib hiiepyhale tulla, peaks ettevalmistustega alustama juba eelmisel päeval. "Käige eelmisel õhtul saunas või peske end muul moel. Hommikul enne teeleasumist syydake kodus korraks kyynal, puhastage oma meeled ning soovige algavale päevale õnnistust.", kõneles Viru ja Maavalla koja vanem Ahto Kaasik.

Kunda Hiiemägi on yks Virumaa võimsatest hiiemägedest, kuid on saanud eelmistel sajanditel raskelt kannatada. Kaks aastat tagasi otsustasid Kunda Linn ja Maavalla koda asuda pyha paika taastama. Inimesi kutsuti yle Maavalla tõrudega Kundasse ning peale hingedeaja palvust kylvati tõrud yhiselt hiiemäele.

Juhime tähelepanu, et 30.10. kl 3.00 toimub yleminek talve- ehk vööndiajale - kell keeratakse yhe tunni võrra tagasi. Palvuse alguse aeg kl 7.30 on antud vööndiaja järgi.

Hiietavadest lähemalt

Hingedeajast pikemalt

Kunda Hiiemäest pikemalt


Kuva: Kunda Hiiemägi, hiiepyha pudru keetmine 10222. a hingedeajal