[text]
Täna on

70445f50e72db8994513ce4b773172cd_w320.jpgTänavu kaheksandat korda toimunud rahvusvahelise  hiite kuvavõistluse 1000 euro suuruse peaauhinna võitis Urvaste Tamme-Lauri tammest tehtud lummav foto „Väga vana ja veel vanem“. Foto autor Martin Mark on Eesti vanima pyhapuu taustal jäädvustanud kirka öötaeva ja Linnutee, mis annavad inimlikele põhiväärtustele igavikulise mõõtme. Koolitamise ja fotograafiaga tegeleva Martin Marki ööfotod on saanud mitmeid tunnustusi. Nii valisid NASA teadlased tänavu suvel tema pildi päeva astronoomiafotoks.

Noorte 200 eurose peaauhinna pälvis Saaremaa Valjala koolis õppiv 14aastane Brigitte Mihkelson ylesvõttega “Võhksa Nõiakivi andamid”. Pildil on jäädvustatud ajalooliste ravitoimingutega seotud vanu hobuseraudu ja uuemaid mynte, mis annavad tunnistust tavade pysivusest.

Hõimurahvaste pyhapaiga 300 eurose auhinna sai Udmurdimaal elava Olga Tsitsirko kuva „Numto järv. Eluvesi". Võidupildil ammutab handi abielupaar kylmunud järvest ämbriga eluks hädavajalikku joogivett. Numto järv on hantide ja metsaneenetsite pyham paik.

Kokku antakse välja 19 auhinda, mille hulgas on ajaloolise Võromaa, Virumaa, Mulgimaa, saarte, Muinsuskaitseameti jm eriauhinnad.

Kõigi  võidukuvadega saab tutvuda siin: http://www.maavald.ee/uudised-10228-2015/5051-hiite-kuvavoistluse-voidukuvad-2015

Lisaks rahalistele auhindadele jagatakse välja loodusajakirjade aastatellimused, ratsaretk, suitsusauna kylastus, Viru Folgi, Roheliste Rattaretke ja erinevate kursuste vabapääsmeid, raamatuid jpm.

Võistlusel osalesid Rootsi, Soome, Austraalia, Indoneesia, Islandi, Filipiinide, Keenia, Mehhiko, Peruu, Tiibeti ja Venemaa pyhapaikadest tehtud pildid. Hõimurahvaste juurest on esindatud saami, soome, ersa, handi, neenetsi, ingeri, karjala, komi, mari, merja, nganassaani, udmurdi, vepsa ja seto pyhapaigad.

Eestist on saadetud kuvasid 14 maakonna ja 55 valla pyhapaikadest. Võistluse noorim osavõtja on 11 ja vanim 70 aastane.

Kuvavõistluse hindamiskogusse kuulusid taidur Epp Margna, loonakuvaja Arne Ader ning ajakirja Loodusesõber peatoimetaja Helen Arusoo.

Hiite kuvavõistluse peatoetaja on WIEDEMANNI TÕLKEBÜROO. Teised toetajad: Hõimurahvaste Programm, Kehrwieder, Loodusajakiri, Uma Leht, Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv, Võro Instituut, Mulgi Kultuuri Instituut, Viru Folk, Roheliste Rattaretked, Tihuse hobuturismitalu, Mooska talu, Muinsuskaitseamet, Keskkonnaamet, Eesti Pärimusmuusika Keskus, Kirjastus Pegasus, Trükimuuseum, Krautmani Massaaži ja Terviseakadeemia, Harmoonikum, Põlistarkuste ja Rahvaravi Kool, Looduse aasta foto, Laudauksekääksutajad ning LÜÜ TÜRR.

Hiite kuvavõistluse eesmärk on väärtustada ning jäädvustada ajaloolisi looduslikke pyhapaikasid, nendega seotud pärandit ja julgustada inimesi pyhapaikadega tutvuma. Võistlust korraldavad Tartu Ülikooli looduslike pühapaikade keskus, Hiite Maja sihtasutus ning Maavalla koda. Hiite kuvavõistlus toimub ka järgmisel aastal.

Võistluse tulemuste tutvustamine ja võitjate autasustamine toimub Hiie väe tunnustamise syndmusel 28.11. algusega kl 13 Tartus Vanemuise 42 (Eesti Kirjandusmuuseumis aulas). Kõik huvilised on oodatud. Sissepääs tasuta.

Võistluse lehekylg
http://www.maavald.ee/kuvavoistlused/h/maavalla-hiied-10228