[text]
Täna on

Nastik. Kuva: Remo Savisaar
Nastik. Kuva:  Remo Savisaar
Sygis edeneb. Neljapäeval 08.09. on ussi urguminemise päev. Ussid, siud, kyyd, maod või kuidas iganes neid maakeeli nimetatakse, poevad maasse talvituma ja kaotavad oma myrgi. Rahvakalendris tuntakse seda päeva ka ussi magamise päeva, ussimaarjapäeva ja väike maarjapäevana.

Mõistagi ei lähe ussid talvituma päevapealt ja seda teadsid meie esivanemadki. Arvati, et peale õiget päeva väljas olevad siud on kedagi salvanud ja maa ei võta neid pahateo pärast vastu. Kylma käes roomamine pole kõigusoojase eluka jaoks just meelakkumine.

Kartusest siugusid häirida ei minda ussipäeval metsa. Kodustest töödest pole õmblemine ja kudumine soovitavad, kuna vastasel korral võib järgmisel aastal uss häda teha.

Nagu maarahva pyhade puhul ikka on ka ussipäeval eri paigus ise kombed. Tartu- ja Võromaal seondub päev mõnevõrra viljakoristuse lõpuga. Vastseliina kihelkonas ja Setomaal ka õitsilkäimise lõppemisega. Rõuge kihelkonnas on tapetud lambaid ning Vigalas äestatud kesapõldu, et hävitada ussipesi ehk kahjureid. Seto- ja Vadjamaal tähistatakse ussi maassepugemist aga hoopis 14.09.

Ussi urguminemise päevaks on valminud esimesed jõhvikad ja siitpeale võib neid rahvatarkuse kohaselt noppima hakata. Korjatakse ka pohli ja seeni. Kyllap on hea sel puhul ussisõnad meelde tuletada.

Eesti nõiasõnade hulgas on ussisõnad yhed tavalisemad ja rohkearvulisemad. Lausutakse neid enne metsa minekut või peale salvata saamist. Niisiis võite ise valida, kunas neid öelda.

Kenakese valiku ussisõnu leiab Herbert Tampere koostatud Eesti rahvalaulude antoloogiast. Võrguväljaandes tuleb valida Loitsud/ Sõnad õnnetuste ja haiguste vastu.

Kulukarva, kullakarva,
murukarva, mullakarva,
veekarva, vihmakarva,
puukarva, pädaiakarva,
mäekarva, männikarva,
togu toone-karvaline,
madu musta, moa-alune,
kiilaspea kivi-alune,
paljaspea pao-alune,
silepea silla-alune,
karepea kadaka-alune,
vilti-välti vasekarva,
sookarva, sammalkarva!
Ära sa salva salaja,
nägemata näpistelle.
Salva sarapuu juurta,
pista pilliroogu.
Suus kui mesi,
huules kui või!

Põltsamaa. H II 26, 1059 (1). 1889.

 

Kes soovib midagi krõbedamat, siis võib veebist kuulata Karjala ussisõnade helisalvestist. Põhja-Karjalas Valtimos elanud Pekka Tuovinen (1892-1961) oli nõid, kes õppis oma taiad isalt.

 

Pärimust

 

Ahto Kaasik, MTÜ Põline Pere