[text]
Täna on

c5d30b1e2252ed591dc19299462d6a06_w320.jpgEeloleval nädalavahetusel 23.-24.05. tähistab Viru koda Viru-Nigulas ja lähedalasuvas Tammealuse hiies suvistepyha. Kavas on hiiefilmide vaatamine, hiietantsud ning suvistepyhaga seotud erinevad kombetalitused. Oodatud on kõik hiiesõbrad lähedalt ja kaugelt.

Suvistepyha laupäeval, 23.05. algusega kl 16 toimub Viru-Nigula rahvamajas filmiõhtu. Rein Marana film "Suvisted Tammealusel" Gaviafilm 2015, 30 min) on jäädvustanud iidse hiiepyhade tava ning tutvustab Tammealuse hiit ja suvistepyhade kombestikku. Anna Hintsi lyhifilmide sarjas "Eesti looduslikud pyhapaigad" (Vesilind 2014, 30 min) avastavad tuntud inimesed meie väekohti. Esinevad olympiavõitja Gerd Kanter, laulja Tõnis Mägi, luuletaja Kristiina Ehin, kirikuõpetaja Tanel Ots, näitleja Mari-Liis Lill ja rahvusvaheline ärimees Sonny Aswani.

Algusega kell 18 toimuvad Tammealusel hiietantsud. Kandle jt rahvapillide saatel saab kiige juures keerutada vanu tantse ja ringmänge. Kannelt mängib Tuule Kann oma sõpradega. Lõõtspilli mängib Ervin Lember ja roopillil toetab Illar Vimberg. Arvatavasti tuleb mängima ka Viive Voorand. Vanu tanste õpetavad Kairi Orav ja Mana Kaasik sõpradega. Kõik on oodatud pilli lööma, tanstima, laulma ja mängima.

Hiietantsude yhsele söögilauale võiks kaasa võtta veidi sööki-jooki, kuid mitte alkoholseid jooke.

Rahvapärimus kõneleb, et Tammealusel ja teisteski hiites on käidud varem tantsimas ja mängimas. Tants on taig, mis avab sydamed ja annab palvetele suurema jõu. Seepärast on tantsitud ja pidutsetud ka hiiepyhadel.

Pyhapäeval, 24.05. alates kella kymnest kogunetakse Tammealusele suvistepyha pidama. Virumaal on suvisted muna-, kase- ja kiigepyha. Yhises katlas värvitakse kaasa toodud mune, keskpäeval öeldakse vana tamme all maajumalatele palveid ning hiljem kiigutakse avatuks kiigeaeg ja mängitakse munaveeretust.

Hiiepyhale tullakse ja seal ollakse kaine,  puhta ja sõbraliku meelega, seljas võimalusel rahvariided või muud heledad rõivad. Kes soovib suvistepyhal munaveeretusmängus osaleda, võiks tuua hommikul keedukatlasse mõne muna. Oleks tore, kui palvusel osalejad tooksid yhisele toidulauale ka veidi toitu ja jooki, mis on selle hiiepyha jaoks kodus valmistatud, värske ja lahti lõikamata/avamata. Plastnõud tuleks jätta koju.

Hiieväravas seisatatakse, rahustatakse oma meeled ning tervitatakse. Hiies hoidutakse puude ja põõsaste vigastamisest, lilli jm loodusande ei nopita. Hiide võib siduda anniks looduslikust kiust paela. Väga hästi sobib enda punutud pael. Pyhapaika võib jätta ka mynte ning osakese värskest toidust ja joogist. Hiieallikale on parimaks anniks hõbevalge – hõbeesemelt kaabitud puru. Lõkkesse tohib panna vaid puid jm taimset ollust. Pyhapaigas läitmiseks sobiv kyynal on valmistatud mesilasevahast või rasvast ning sellest ei jää maha topsikut. Asjale minnakse hiiest välja. Lahkudes võetakse kaasa prygi.

Hiis on puhtuse ning heade soovide soovimise koht. Hiietavadest pikemalt

Suvistepyhast pikemalt

Suvistepyhad Tammealusel kolme aasta eest, kuvad

Suvistepüha Tammealusel eelmisel aastal, kuvad

Hiietantsud Tammealusel eelmisel aastal, kuvad

Hiietantsudest pikemalt

Tammealuse hiiest pikemalt

Hakka näoraamatus Tammealuse hiiesõbraks https://www.facebook.com/Tammealuse?ref=hl